Vårt bästa Småland

Fyra familjers utvalda platser, upplevelser och smaker

Upptäck något av det vackraste och mest småländska som Sverige har att erbjuda! Ni möts av genuint värdskap på unika familjeägda boenden, där ni får komma nära naturen vid en småländsk insjö, sova gott i anrik herrgårdsmiljö och slutligen checka in i en nybyggd designsvit bland trädtopparna. Upplev naturen med alla sinnen genom vandring, paddling, utomhusmatlagning, lata dagar och egna utflykter. Dessutom får ni lära er mer om Astrid Lindgrens klassiska filmer under en heldag på elcykel med personlig guidning till inspelningsplatserna Katthult och Bullerbyn. En veckolång natur- och kulturupplevelse kryddad med mängder av lokala smaker – och riktiga möten med riktiga smålänningar!

image
image

Plats: Ankomst till Wallby Säteri, Skirö, Vetlanda, Småland, Sverige

Tid: Söndag-lördag, under perioderna maj-juni och augusti-oktober.

Pris: 21.500 SEK inkl. moms per person.

Målgrupp: För er som är intresserade av natur, kultur, lokal mat och dryck och vill uppleva det bästa av Småland.

Språk: svenska och engelska.

Antal deltagare: minst 2 personer,
max 8 personer.

Klädsel: efter väder och årstid. Mer detaljerad information skickas ut i god tid.

I priset ingår: 6 övernattningar med frukost (en natt i tipi-tält och 5 på hotell), fyra luncher/picknickkorg och sex trerättersmiddagar samt guidningar och utrustning.

Bokning:
Magnus Nyman info@wallby.se, +46383-46 21 60

Söndag:
Ni anländer till Wallby Säteri kl. 15.00. Här lämnar ni bilen och får skjuts till Outdoor Experience Smålands naturcamp vid sjön Hjorten. Er vildmarksguide tar emot i sin egen skog, där allt är förberett för ert dygn i vildmarken. Tillsammans med guiden gör ni upp eld och lagar en måltid på råvaror från granngårdarna. Ni får veta allt om platsens unika berättelser och morgondagens vandring. När solen gått ned och stjärnorna glittrar på natthimlen, tar ni ett kvällsdopp innan ni kryper ner i sovsäckarna i det mysiga tältet och somnar till naturens alla ljud.

Måndag:
Efter en härlig frukost där lägerelden möter morgondimman från sjön är det dags att packa matsäcken för 14 kilometer vandring längs Smålandsleden, genom vackra, trolska skogar och urgammalt kulturlandskap tillbaka till Wallby Säteri. Här välkomnas ni av familjen Nyman, får en egen stuga på gården och tillgång till bastu med dopp i Skirösjön. Kvällens tre-rätters gårdsmiddag av säsongens smaker serveras i matsalen.

 

image
image

Tisdag:
Den morgonpigga hinner både bada och hälsa på gårdens hästar innan det är dags att njuta av en långsam frukost från buffén. Därefter tar ni bilen cirka 40 km längs vackra småländska vägar till Mariannelund, för en heldag i författarinnan Astrid Lindgrens barndomslandskap och inspelningsplatserna för två av hennes mest älskade filmer. Tillsammans med ägarna till Cykla i Filmlandskapet Småland får ni personlig guidning och ny kunskap om både kulturarvet och naturen. Prova noga utvalda lokala smaker och ta del av unika berättelser och filmhemlisar längs den behagliga turen på elcykel. Tillbaka på Wallby Säteri njuter ni återigen av en vällagad småländsk tre-rätters middag i herrgårdsmiljö.

Onsdag:
Ni kan välja att inta frukosten i trädgården innan ni bestämmer er för dagens utflyktsmål med picknickkorg från köket. Utifrån era intressen får ni familjen Nymans bästa tips om lantcaféer, gårdsbutiker, utställningar, museer och sevärdheter i närområdet. Väljer ni en loppisrunda, ett besök på Sveriges enda barnfilmmuseum Filmbyn Småland, det stora lilla museet Virserums konsthall eller en vandring i Norra Kvills nationalpark? Självklart finns det möjlighet att njuta av bad, promenader, en tur på sjön, lära er fiska eller att bara vara i lugnet i den oändliga naturen runt Wallby.

 

Torsdag:
Vakna till ännu en ljuvlig frukost på herrgården innan dagens upptäcktsfärd i närområdet. Kanske ett besök i Astrid Lindgrens barndomshem eller den unika trästaden Eksjö innan ni beger er till Trakt Forest Hotel kl. 15.00. Här tas ni emot av familjen Sälleteg, som driver ett småskaligt lantbruk i fjärde generationen. Gårdens skogssviter är ritade av en världskänd arkitekt och har en svävande känsla av att bli ett med naturen. Upptäck omgivningarna innan en trerätters middag med råvaror från egen gård och skog serveras i Timmerhuset. Till den sena kvällen går det att beställa en plockbricka med lokala ostar upp till skogssviten.

Fredag:
Vakna upp till en härlig vy i skogen och njut av frukosten med lokala smaker. Njut av skogen, tystnaden och lugnet. Lunchen, som komponeras efter årstid, packas i ryggsäck och följer med er ut på dagens aktivitet. En tur på sjön, en promenad till en vacker utsiktsplats eller vandring längs någon av gårdens leder. Vi introducerar er i omgivningarna och visar de bästa platserna! Kanske hinner ni med ett bastubad (bokas vid ankomst) innan kvällens middag, som är inspirerad av småländska traditioner, serveras i Timmerhuset.

Lördag:
Njut av ännu en god frukost innan utcheckning och hemfärd med nya kunskaper och många fina minnen i bagaget.

image