Studieresa Målerås-Ödevata – tur & retur

Cykla i filmlandskapet Småland tog med tre företagarkollegor på studiebesök i södra Småland. Resultatet blev 11 mil på cykel och massor av upplevelser, inspiration och kunskap.

Dag 1
Vi hämtar ut cyklar och hjälmar på Målerås Vandrarhem och hinner med de obligatoriska besöken på glasbruket och läderfabriken innan vi läser in oss på Upptäckarturen. Färden går på gamla järnvägsspår, passerar byar, kyrkor, stabila stengrindstolpar och orter som Gullaskruv och Orrefors. Lunchen intas bakom lokstallarna vid Madesjö kyrka. Vi gör ett stopp hos en av Sveriges bästa glasblåsare, MickeJohans glashytta, och passerar idylliska Toresbo innan vi kommer fram till Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp.

”Vi cyklade fem mil och kom till himmelriket!”
Bastuflotten är varm på ett kick och innan vi vet ordet av har hela sällskapet badat ett uppfriskande kallbad. Därefter är vi redo för middag i glashuset. Här odlas fisk och grönsaker i ett unikt kretslopp, där fiskens avföring blir näring i slutet vattensystem. Växterna planteras i sand och biokol – och växer så det knakar. Bananplantan som sattes i höstas är redan ett par meter hög och passionsblomman som täcker en hel vägg av armeringsnät har precis börjat blomma. Magnus grillar fisk på terrassen och medan Malin berättar om företagets resa smaskar vi på rökta fenor! Gurkorna levererar redan i överflöd och vår sallad toppas med årets första tomater! Vi får en ljuvlig kväll i skenet från dämpad växtbelysning och levande ljus. När vi påminns om att endast de gäster som bokar cykelpaket från Målerås får förmånen att äta i glashuset känner vi oss om möjligt ännu mer privilegierade.

Dag 2
Vi sover gott i de omsorgsfullt inredda rummen i det nyrenoverade gårdshotellet. Till frukost serveras nybakat bröd, ägg från gårdens hönor, pålägg från vintergrisen och färska grönsaker från glashuset. Vi gör matsäck och ritar sedan vår egen variant av den ursprungliga rutten. Dagens första stopp blir anrika Fenix i Emmaboda, kafeét som inretts i 50-, 60- och 70-talsstil. Vi äter tv-kaka och spelar jukebox innan vi cyklar vidare längs KulTuren, en vacker slinga som så småningom går ihop med direktturen Ödevata – Målerås. Vi gör ett stopp i Wilhelm Mobergs konfirmationskyrka i Algutsboda, där vi testar akustiken med tvåstämmig psalmsång, och fortsätter sedan genom landskapet. Vi fotograferar fem meter breda stenmurar och imponeras av envisheten och muskelkraften hos tidigare generationers smålänningar.  Vägen tillbaka blir närmare sex mil och vi låter det ta hela dagen. Topphastigheten uppmäts under de två kilometer som oundvikligen måste cyklas längs högtrafikerade väg 31. Därefter återstår bara den långa raksträckan på järnvägsbanken tillbaka till Målerås. Nöjda och upprymda lämnar vi tillbaka cyklar och hjälmar. Under bilfärden tillbaka till Mariannelund har vi redan planerat nästa tur!