Sju sagolika utflykter

Vill ni vandra i Småland och upptäcka unika platser och utvalda smultronställen tillsammans med guide? Då är Sju sagolika utflykter något för er.

Med certifierad naturguide/lokalguide får du också lära dig mer om skogen, svensk folktro, allemansrätten och småländskt kulturarv.

Fika/förtäring och provsmakning av lokalt mathantverk ingår.

Välkommen till en unik upplevelse!

Samtliga vandringar kan bokas som gruppaktiviteter, förfrågan mejlas till info@cyklaifilmlandskapetsmaland.se
Turerna skapades ursprungligen i ett samarbete med Filmbyn Småland i Mariannelund, där alla turer startar och slutar.

Längd: 2-7 km

Tid: 2-4 timmar

 

image
logo
5 km

Världens starkaste?

På äventyr bland Smålands stora stenar - sätt ett klippblock i gungning! När inlandisen smälte för 10 000 år sedan lämnade den efter sig stora klippblock. Några landade på sin spets på en plan bergäll och kallas runkestenar eftersom man kan få dem att gunga. En av världens största finns en promenad bort och väger lika mycket som 470 hästar eller 3000 poliser!
logo
4 km

Hit med lite farligheter!

Akta dig för att gå vilse, akta dig för att ramla i Åsjön och akta dig framför allt för stupet. Håll en vuxen hårt i handen när du kommer upp på Stora Utsikten. Härifrån kan du se långt över den skog som vi smålänningar delar med älgar, rådjur, rävar, harar och spindlar.
logo
4 km

Vi ska på utflykt tra la la

Gå upp tidigt och njut av frukost i solen på Korpberget. Vi tar med picknickkorgen, bråkiga syskon och gosedjur som inte vill bli lämnade hemma. Vi leker följa John och charader. Håll koll på klippkanten - och trilla för allt i världen inte i vattnet!
logo
7 km

Se ända till Mariannelund

Sagolik promenad högt över flaggstängerna. Mariannelund ligger 250 meter över havet. Längs Sevedeleden tar vi oss ytterligare hundra höjdmeter, genom djupa skogar, över åkrar och ängar. Vi passerar till och med en varggrop! I den småländska byn Norrlida njuter vi av utsikten - vid klart väder ser man ända till Mariannelund.
logo
2 km

Vilken är den klaraste sjön i Mariannelund?

Gå på luffen - ta vattenprov i tre sjöar! När det blev för fattigt och eländigt i Sverige på 1800-talet flyttade nästan en miljon svenskar till Amerika. Många bosatte sig i Minnesota. De drömde om ett bättre liv och kanske badade de i den klaraste sjön i Minnesota? Men vilken är egentligen den klaraste sjön i Mariannelund?
logo
4,5 km

Picknick i Herrgårdsparken

Med eller utan trädklättring - garanterat fri från kor. Ta med någon som fyller år - eller någon du tycker väldigt mycket om - och följ med oss på en utflykt till vackra Herrgårdsparken i Mariannelund. Utrusta er med hatt och parasoll, sjunge en sång och promenera på de vita broarna över dammarna. Om ni vill klättra i träd gör ni det inte för kornas skull - utan för att känna livet i er!
logo
7,5 km

Finns det troll och rövare i skogen?

Sagor, sägner och sanningar i Småland. Nej, numera finns de inte, men på 1800-talet härjade rövarband bland annat i Lönnebergatrakten. En av stortjuvarna, Samuel Lifv, var Smålands svar på Robin Hoos och föddes i byn Bäckfall utanför Mariannelund. Följ med oss på en vandring till klippvägen Trollegata, där det enligt sägnen också har funnits troll. Snälla troll, förstås.