
Bullerbyn
Astrid Lindgrens pappa Samuel August växte upp i Mellangården på 1800-talet. Ungefär 100 år senare stod de tre husen kuliss för Lasse Hallströms filmatisering av Barnen i Bullerbyn. Stanna och njut av atmosfären, hoppa i höet, hälsa på gårdens djur och ta en fika i Café Sörgården.

Katthult
Ända sedan Olle Hellboms filmteam hittade gården i Gibberyd har människor från hela världen vallfärdat till Emils Katthult. Familjen har förvaltat gården väl och igenkänningsfaktorn är hög. Sommartid har gården en mängd djur och handelsbod och enkel kaffeservering.

Filmbyn Småland
Museum med inspelningsmiljöer, studiobyggen och originalkostymer från barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Digital våning där du kan skapa filmer och sjunga Astrid Lindgrens sånger. Här finns även kafé, butik och en stor lekmiljö utomhus.
Start och mål för samtliga cykelturer och våra Sju sagolika utflykter.

Emarps Kvarn
Här malde traktens bönder sitt spannmål till mjöl – och fick tillfälle att träffas och prata bort en stund. Den sista mjölnaren avvecklade verksamheten på 1970-talet. Härifrån kom hönsen till Emilfilmerna.

Trollegata
En 250 meter lång sägenomspunnen ravin. Den ena väggen, Trollevägga, stupar brant ner mot gatans botten. Missa inte spännande läsning på informationsskylten! Här övningsklättrade äventyraren Göran Kropp.

Klyvesten
Ett stort stenblock som man kan gå rakt igenom då det kluvits i två delar. Enligt sägnen kastade en jättekärring i Målen stenen för att stoppa oljudet från Pelarnes kyrkklockor. Dock nådde stenen aldrig sitt mål på grund av ett brustet strumpeband.

Bråneholm
En av filmlandskapets vackraste rastplatser, alldeles intill Stångån. Här fanns Bråneholms handpappersbruk med en handfull anställda 1814-1885 och här finns ruinerna efter ett 10-tal byggnader, bland annat disponentbostaden och mjölnarbostaden.

Mariedahl
Det lilla handpappersbruket Mariedahl startade 1815, var i drift till 1872 och brann ner 1895. Här tillverkades papper av lump (gamla kläder). Ruinerna av pappersbruket finns kvar, liksom grunden till kvarnen som drevs fram till 1940-talet.

Herrgårdsparken
Park med anor från 1750-talet då generallöjtnant Gustav Adolf von Siegroth köpte gården Strömstorp och lät anlägga parken till sin fru Mariana. Som en kärleksförklaring döpte han om gården till Marianalund, som 1913 blev ortsnamnet Mariannelund.

Mariannelunds Karamellkokeri
Anrik godisfabrik i centrala Mariannelund som tillverkat konfekt, fudge och brända mandlar sedan 1929. Se den hantverksmässiga tillverkningen och besök den mysiga välsorterade butiken. Ett måste när du är i närheten av Mariannelund.

Stjernbergs skafferi
Mariannelunds viktigaste mötesplats och det självklara valet när du behöver fika, frukost och lunch lagad från grunden. Nybakat bröd direkt från eget bageri sex dagar i veckan. Här kan du också fylla ditt eget skafferi med allt från lokalproducerad rapsolja till marmelad och äppelmust.

Hässleby gård
Historisk hästgård idylliskt insprängd mellan villakvarteren i Mariannelund. På höskullen byggdes Svensk Filmindustris filmteam upp fattigstugans röra av ”lort och löss och svält och elände” i en kuliss. Många av fattigjonen spelades av ortsbor.

Smedjegränd
Vid den röda uthuslängan vid Julles mekaniska verkstad planerade Alfred och Lina på marknaden för att titta på ringar. ”Vi är ju i alle fall fästefolk”, försökte Lina. Husen målades om för att likna skyltfönster.

Mariannelunds folkhögskola
Mariannelundsskolans aula blev huvudinspelningsplats för Katthults inomhusmiljö. Skickliga snickare och dekorationsmålare byggde upp en tidstrogen kuliss av kammare och kök, med uppförstorade foton av utsikten i Gibberyd utanför glasen.

Norra gatan – filmgatan
De oansenliga företagslokalerna på Norra gatan 4 och 6 utgjorde filminspelningsplats för Snickerboa respektive doktorns mottagning i Mariannelund. Här filmades några av Emilfilmernas viktigaste scener.

Hulta såg
När Emil är försvunnen och alla kalasgästerna i Katthult ger sig ut för att leta hamnar de bland annat här, vid bron över Silverån för att leta efter pojken i Katthultsbäcken.

Näs
1700-talsgården Näs, inte att förväxla med Astrid Lindgrens barndomshem (som ligger i Vimmerby) Här filmades scenerna till auktionen i Backhorva, där Emil gör ett antal ”vanvettaffärer” och avvärjer ett slagsmål.

Hamphorva
Förlagan till Backhorva, dit Emil åker på auktion för att göra vanvettaffärer och dricka sockerdricka. I byns första hus föddes Astrid Lindgrens far Samuel August.

Ingebo hagar
Bondby med kretsloppstänk och anor från 1600-talet. Studera solceller, biologisk avloppsanläggning, permakulturodlingar. Här kan du bo, hälsa på djuren, handla och fika i gårdsbutiken.

Visans skepp
20 stora stenar med inblästrade sångtexter från 1900-talets visskatt står placerade i formen av en båt. Ta en musikpaus i brukssamhället Storebro och sjung några av våra vackraste svenska visor. Ta med en guldtia till inträdesautomaten.

Högebro
I Högebro, väster om Mariannelund möts landsväg, järnväg och vattendrag. Här byggdes 1926 en kraftstation som än i dag producerar el av vattenkraft. Vacker och rofylld miljö och utmärkt rastplats under Mariannelundsturen.

Kvilleken
Sveriges äldsta och grövsta ek, den 1000 gamla Kvilleken, är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. Omkretsen i brösthöjd är 13 meter! Numera lever bara en del av trädet. Finns vid Kvills naturreservat, cirka 10 km från Katthult.

Kroa
Ett av Mariannelunds äldsta hus, Grindstugan, även kallat Kroa. Dagens ägare Sture Enocson förvaltar omsorgsfullt sin frus farföräldrahem och har tilldelats Eksjö kommuns byggnadsvårdspris. Vänligen respektera att huset och trädgården är privat.

Norra Kvills nationalpark
Småländsk urskog med mattor av mossa, stora stenblock, grova gamla träd och näckrosprydda tjärnar. Skogen har stått orörd i över 150 år. Den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. Ligger drygt 11 km från Katthult. Kom med på våra guidade vandringar i nationalparken