Besöksmål

Här hittar du besöksmål som alla är värda en omväg. Tips och rekommendationer på platser och vyer att stanna till vid och njuta av traktens sevärdheter.

image
logo
Bullerbyn Astrid Lindgrens pappa Samuel August växte upp i Mellangården på 1800-talet. Ungefär 100 år senare stod de tre husen kuliss för Lasse Hallströms filmatisering av Barnen i Bullerbyn. Stanna och njut av atmosfären, hoppa i höet, hälsa på gårdens djur och ta en fika i Café Sörgården. Passeras på turerna: Bullerbyn, Bullerbyn-Katthult, Mossebo, Ingebo.
logo
Katthult Ända sedan Olle Hellboms filmteam hittade gården i Gibberyd har människor från hela världen vallfärdat till Emils Katthult. Familjen har förvaltat gården väl och igenkänningsfaktorn är hög. Sommartid har gården en mängd djur och handelsbod och enkel kaffeservering. Passeras på turerna Katthult, Bullerbyn-Katthult, Mossebo, Ingebo.
logo
Filmbyn Småland Museum med inspelningsmiljöer, studiobyggen och originalkostymer från barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Digital våning där du kan skapa filmer och sjunga Astrid Lindgrens sånger. Här finns även kafé, butik och en stor lekmiljö utomhus. Start och mål för samtliga turer.
logo
Emarps Kvarn Här malde traktens bönder sitt spannmål till mjöl – och fick tillfälle att träffas och prata bort en stund. Den sista mjölnaren avvecklade verksamheten på 1970-talet. Härifrån kom hönsen till Emilfilmerna. Passeras på turerna: Bullerbyn, Bullerbyn-Katthult, Mossebo, Ingebo.
logo
Trollegata En 250 meter lång sägenomspunnen ravin. Den ena väggen, Trollevägga, stupar brant ner mot gatans botten. Missa inte spännande läsning på informationsskylten! Här övningsklättrade äventyraren Göran Kropp. Passeras på turerna Katthult, Bullerbyn-Katthult, Mossebo, Ingebo.
logo
Klyvesten Ett stort stenblock som man kan gå rakt igenom då det kluvits i två delar. Enligt sägnen kastade en jättekärring i Målen stenen för att stoppa oljudet från Pelarnes kyrkklockor. Dock nådde stenen aldrig sitt mål på grund av ett brustet strumpeband. Passeras på turerna Mossebo, Ingebo.
logo
Bråneholm En av filmlandskapets vackraste rastplatser, alldeles intill Stångån. Här fanns Bråneholms handpappersbruk med en handfull anställda 1814-1885 och här finns ruinerna efter ett 10-tal byggnader, bland annat disponentbostaden och mjölnarbostaden. Passeras på turerna Mossebo, Ingebo.
logo
Mariedahl Det lilla handpappersbruket Mariedahl startade 1815, var i drift till 1872 och brann ner 1895. Här tillverkades papper av lump (gamla kläder). Ruinerna av pappersbruket finns kvar, liksom grunden till kvarnen som drevs fram till 1940-talet. Passeras på turerna Mossebo, Ingebo.
logo
Herrgårdsparken Park med anor från 1750-talet då generallöjtnant Gustav Adolf von Siegroth köpte gården Strömstorp och lät anlägga parken till sin fru Mariana. Som en kärleksförklaring döpte han om gården till Marianalund, som 1913 blev ortsnamnet Mariannelund. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Mariannelunds Karamellkokeri Anrik godisfabrik i centrala Mariannelund som tillverkat konfekt, fudge och brända mandlar sedan 1929. Se den hantverksmässiga tillverkningen och besök den mysiga välsorterade butiken. Ett måste när du är i närheten av Mariannelund. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Stjernbergs skafferi Mariannelunds viktigaste mötesplats och det självklara valet när du behöver fika, frukost och lunch lagad från grunden. Nybakat bröd direkt från eget bageri sex dagar i veckan. Här kan du också fylla ditt eget skafferi med allt från lokalproducerad rapsolja till marmelad och äppelmust. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Hässleby gård Historisk hästgård idylliskt insprängd mellan villakvarteren i Mariannelund. På höskullen byggdes Svensk Filmindustris filmteam upp fattigstugans röra av ”lort och löss och svält och elände” i en kuliss. Många av fattigjonen spelades av ortsbor. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Smedjegränd Vid den röda uthuslängan vid Julles mekaniska verkstad planerade Alfred och Lina på marknaden för att titta på ringar. ”Vi är ju i alle fall fästefolk”, försökte Lina. Husen målades om för att likna skyltfönster. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Mariannelunds folkhögskola Mariannelundsskolans aula blev huvudinspelningsplats för Katthults inomhusmiljö. Skickliga snickare och dekorationsmålare byggde upp en tidstrogen kuliss av kammare och kök, med uppförstorade foton av utsikten i Gibberyd utanför glasen. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Norra gatan – filmgatan De oansenliga företagslokalerna på Norra gatan 4 och 6 utgjorde filminspelningsplats för Snickerboa respektive doktorns mottagning i Mariannelund. Här filmades några av Emilfilmernas viktigaste scener. Läs mer och se filmklipp via QR-kod på plats. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Hulta såg När Emil är försvunnen och alla kalasgästerna i Katthult ger sig ut för att leta hamnar de bland annat här, vid bron över Silverån för att leta efter pojken i Katthultsbäcken. Passeras på turerna Katthult, Bullerbyn-Katthult, Mossebo, Ingebo.
logo
Näs 1700-talsgården Näs, inte att förväxla med Astrid Lindgrens barndomshem (som ligger i Vimmerby) Här filmades scenerna till auktionen i Backhorva, där Emil gör ett antal ”vanvettaffärer” och avvärjer ett slagsmål. Passeras på turen Bullerbyn-Katthult.
logo
Hamphorva Förlagan till Backhorva, dit Emil åker på auktion för att göra vanvettaffärer och dricka sockerdricka. I byns första hus föddes Astrid Lindgrens far Samuel August. Passeras på turerna Bullerby, Bullerbyn-Katthult, Mossebo, Ingebo.
logo
Ingebo hagar Bondby med kretsloppstänk och anor från 1600-talet. Studera solceller, biologisk avloppsanläggning, permakulturodlingar. Här kan du bo, hälsa på djuren, handla och fika i gårdsbutiken. Passeras på Ingeboturen.
logo
Visans skepp 20 stora stenar med inblästrade sångtexter från 1900-talets visskatt står placerade i formen av en båt. Ta en musikpaus i brukssamhället Storebro och sjung några av våra vackraste svenska visor. Ta med en guldtia till inträdesautomaten. Passeras på Ingeboturen.
logo
Högebro I Högebro, väster om Mariannelund möts landsväg, järnväg och vattendrag. Här byggdes 1926 en kraftstation som än i dag producerar el av vattenkraft. Vacker och rofylld miljö och utmärkt rastplats under Mariannelundsturen. Passeras på Mariannelundsturen.
logo
Kvilleken Sveriges äldsta och grövsta ek, den 1000 gamla Kvilleken, är också en av de grövsta ekarna i hela Europa. Omkretsen i brösthöjd är 13 meter! Numera lever bara en del av trädet. Finns vid Kvills naturreservat, cirka 10 km från Katthult. Gör gärna en avstickare!
logo
Kroa Ett av Mariannelunds äldsta hus, Grindstugan, även kallat Kroa. Dagens ägare Sture Enocson förvaltar omsorgsfullt sin frus farföräldrahem och har tilldelats Eksjö kommuns byggnadsvårdspris. Vänligen respektera att huset och trädgården är privat. Passeras under Mariannelundsturen.
logo
Norra Kvills nationalpark Småländsk urskog med mattor av mossa, stora stenblock, grova gamla träd och näckrosprydda tjärnar. Skogen har stått orörd i över 150 år. Den tredje minsta av Sveriges 30 nationalparker. Ligger drygt 11 km från Katthult. Gör gärna en avstickare!